www.motomarket.gr Τα μοτέρ που άφησαν εποχή για διάφορους λόγους Η καθαριότητα είναι η μισή αρχοντιά. Η άλλη μισή; Οι ταινίες με μοτοσυκλέτες που αγαπήσαμε!

Η σειρά των αγώνων enduro SERRES OFF ROAD PREMIO έφτασε στη μέση της χρονιάς και είναι καιρός για μία μικρή ανασκόπηση (από την ίδια τη διοργανώτρια ΛΑΜΣ) για τους 3 πρώτους αγώνες.

Το νεώτερο μηχανοκίνητο άθλημα στον ελληνικό χώρο είναι το ATV motocross ή ΜΧ quad, όπως πολλοί θα το έχετε ακούσει. Τα οχήματα ATV (All Terrain Vehicles) εμφανίστηκαν στις Η.Π.Α. στις αρχές της δεκαετίας του '60 και το 1980 άρχισαν οι αγώνες σε εθνικό επίπεδο με το Grand National Cross Country ενώ το 1985 ξεκίνησε το ATV National Motocross Championship series. Στην Ελλάδα οι αγώνες με ATV άρχισαν σποραδικά να εμφανίζονται στα τέλη της δεκαετίας του '80 (με τρίτροχα ATV σε αγώνες στην άμμο ή σε μορφή scramble) ενώ η επανεμφάνισή τους (σαν quad πλέον) έγινε το 2004 ενταγμένο στο Π.Π.supermoto καθώς δειλά άρχισαν και οι χωμάτινοι αγώνες σε μορφή scramble για να ενταχθούν τελικά στο Π.Π.motocross το 2009. Σε αυτό το άρθρο θα γνωρίσουμε τον Κώστα Ντούζο, πρωταθλητή Ελλάδας ATV motocross 2015.

Δεν κάνουμε συχνά συνεντεύξεις στο MOTO X-treme. Οταν κάνουμε όμως φροντίζουμε να είναι με ενδιαφέροντες ανθρώπους. Ο Αλέξανδρος Κωτσιώνης ανήκει σίγουρα σε αυτή τη κατηγορία και είναι μία ευκαιρία -ακόμη και για όσους τον γνωρίζουν ήδη- να διαβάσουν τα παρακάτω. Το πιθανότερο είναι ότι θα μάθουν και πολλά νέα πράγματα, ειδικά αν το dragster είναι μέσα στα ενδιαφέροντά τους! Οι φωτό είναι από το αρχείο του Αλέξανδρου.

Ολοι γνωριζουμε κάποιους ανθρώπους που το όνομά τους έχει ταυτιστεί με μία δραστηριότητα, μία ομάδα ή στην περίπτωση μας ένα σπορ. Και συγκεκριμένα το enduro. O Mανώλης Νανάκος είναι τόσο ταυτισμένος με το enduro όσο ο Κούδας με τον ΠΑΟΚ, η Θεσσαλονίκη με το φραπέ και ο Φιντέλ Κάστρο με την Κούβα!

Ηταν το 1979 όταν πρωτοαγωνίστηκε με μία Honda Elsinore 175 και ακολούθησαν XR200 (‘80), XR500 (81), μετά Yamaha IT490 για πολλά χρόνια, XR600, η εποχή της συνεργασίας του με τους Σπυριδόπουλους (Husaberg, 92-94), το ‘95 η πρώτη επαφή με την ΚΤΜ (350cc), τότε ήταν που έχασε -για ένα βαθμό!- το πρωτάθλημα από τον Ορφανό, μετά Kawasaki για ένα σύντομο διάστημα. Aπό το 98 και μετά KTM 200/400, αργότερα ήρθε και το supermotard. Δύο χρόνια με BMW (09-10) με την οποία κέρδισε δύο πρωταθλήματα enduro και δύο scramble και μετά πάλι με την ΚΤΜ με την οποία κέρδισε και τους περισσότερους τίτλους, συνολικά 6-7 πρωταθλήματα, “είναι πολλά τα χρόνια και ποτέ δεν ήμουν καλός στο μέτρημα”, όπως μετριόφρονα ¨απολογείται” που δεν θυμάται ακριβώς πόσους τίτλους έχει κατακτήσει...

Παράλληλα με την αγωνιστική του πορεία ο Νανάκος είναι υπεύθυνος από το 1995 και μετά για τη χάραξη διαδρομών σε πολλούς αγώνες, πανελλήνιους και Βόρειας Ελλάδας. Αυτή η εμπειρία τον οδήγησε τελικά στην διοργάνωση των αγώνων Partners, των πρώτων (και μοναδικών μέχρι τώρα) αγώνων hard enduro με ομάδες δύο ατόμων που καλούνται να τερματίσουν ο ένας με τη βοήθεια του άλλου! Στα 8 Partners που έχει διοργανώσει έχουμε δει πολλές πρωτοτυπίες όπως π.χ. τα εμπόδια των "special tests" τραμπάλες, τεράστια καρούλια, βραχόκηπους κλπ. που τα είδαμε χρόνια μετά στους γνωστούς διεθνείς αγώνες του είδους. Αλλωστε είναι γνωστό ότι πολλά ωραία και ξεχωριστά ξεκινάνε από τη Θεσσαλονίκη...

 

  Η δημιουργία μίας ομάδας enduro ήταν παλιό όνειρο για τον Νανάκο. Στο παρελθόν μάλιστα το είχε τολμήσει δύο φορές. Αυτή τη φορά όμως όλα είναι διαφορετικά. Μας εξηγεί:

  “Τα κύρια χαρακτηριστικά του πνεύματος που χαρακτηρίζουν την ομάδα μας είναι σεβασμός, εκτίμηση, αθλητικό πνεύμα και πειθαρχία. Μετά από 35 χρόνια εμπλοκής με το άθλημα έχω καταλάβει πόσο σημαντικά είναι. Και πόσο δυσεύρετα... Στις συχνές επισκέψεις μου στη Μυτιλήνη εδώ και πολλά χρόνια γνώρισα τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας και όλα έκαναν το απαραίτητο κλικ στο μυαλό μου όταν αποφάσισα ολοκληρώνοντας την αγωνιστική μου καρριέρα να δημιουργήσω αγωνιστική ομάδα. Ετσι γεννήθηκε η NANAKOS LESVOS ENDURO team! Οι στόχοι της ομάδας σ'αυτή τη πρώτη, παρθενική χρονιά της είναι η συμμετοχή τόσο στο πανελλήνιο όσο και στους δύο διεθνείς αγώνες που θα γίνουν φέτος στην Ελλάδα (Καστοριά/Σέρρες). Θα ήθελα να σας παρουσιάσω τα μέλη της ομάδας:
1) Ε1: Γιάννης Χασάπης, 27 ετών. Ο Γιάννης αγωνιζόταν μέχρι τώρα μόνο στο πρωτάθλημα ΜΧ Ανατολικού Αιγαίου, είναι πατέρας ενός αγοριού και του αρέσει το TRX.
2) E2: Μιχάλης Κόπανος, 24 ετών. Είναι δάσκαλος πολεμικών τεχνών κι έχει αγωνιστεί σε 5 διεθνείς αγώνες σε Ρουμανία και Τουρκία όπου και κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στο Sea to Sky, μία μεγάλη επιτυχία.
3) Ε3: Λευτέρης Τιτιρέκης, 29 ετών. Από τη Μόλυβο όπου διατηρεί συνεργείο και ενοικιαζόμενα  και παράλληλα ασχολείται με ποδήλατο, water sports και ski, μεταξύ άλλων...
Βασικό μέλος και πάντα κοντά στην ομάδα ο Γιώργος Κεντέρης, γυμναστής και αδελφός του Ολυμπιονίκη. Και στην υποστήριξη που είναι πολύ βασικό στους αγώνες enduro o έμπειρος Γιώργος Μήτσιου, ο πυροσβέστης μας!"

Οι αναβάτες της ομάδας είναι εξοπλισμένοι με δίχρονες μοτοσυκλέτες της KTM και όλοι ανήκουν στο δυναμικό της ΛΕ.ΜΟ.ΘΕ. Επίσης θα ήθελα να ευχαριστήσω τους διαχρονικούς μου χορηγούς που είχα ως αγωνιζόμενος και τώρα συνεχίζουν να με εμπιστεύονται και στην αγωνιστική μου ομάδα. Είναι οι εξής: MOTO NEWS, REPSOL, DUNLOP, O.K.WHEEL, MP Πλακετάς, Motomax, THOR.

Από το motoxtreme.gr ευχόμαστε κάθε επιτυχία στην ομάδα και στο νέο εγχείρημα του Μανώλη Νανάκου που συνεχίζει να στηρίζει για 4η δεκαετία το άθλημα που αγαπάει με τόσο πάθος.

 

 

Ομοιογενής και υψηλής αισθητικής εμφάνιση για την NANAKOS LESVOS ENDURO team

Η ομάδα βρέθηκε πρόσφατα στη Πίνδο για σεμινάρια με τον πολυπρωταθλητή Βασίλη Σιαφαρίκα...

...όπου η προπόνηση περιελάμβανε μερικές ξεχωριστές ασκήσεις ισορροπίας...

αλλά και δεξιοτεχνίας, όπως το πέρασμα κορμών σε διάφορες γωνίες.

Φυσικά δεν έλειψαν και οι cross country διαδρομές.

 

Η αγωνιστική ομάδα NΑNAKOS LESVOS ENDURO team σε πλήρη απαρτία

Με την ευκαιρία της κατάκτησης του πρωταθλήματος της κατηγορίας ΜΧ2 από τον Γιάννη Τουρατζίδη συναντήσαμε τον 19χρονο αναβάτη για να μας θυμήσει την φετινή του πορεία αλλά και να μας πει τις σκέψεις του για το motocross.

Ας διαβάσουμε τι είπε στο www.motoxtreme.gr ο Γιάννης Τουρατζίδης μετά την συμμετοχή του στο Motocross των Εθνών και την κατάκτηση της 2ης θέσης της ΜΧ2 στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα MX του 2013

tortelli7

Με μία αναπάντεχη κίνηση η Μοτολέσχη Καβάλας προκήρυξε πρόσφατα Κύπελλο Supermoto, 3 αγώνες στην πίστα καρτ των Σερρών. Κάπως έτσι, τελειώνει μία "άνυδρη" περίοδος 3 περίπου ετών κατά την οποία πολύ λίγα σχετικά με το supermoto συνέβησαν στην χώρα μας. Με την αφορμή αυτή ας γνωρίσουμε τον Κώστα Παράσχου (ή "Tortelli", όπως πολλοί τον ξέρουν), ίσως τον θεαματικότερο αναβάτη του πρώτου αγώνα αλλά και την μοτοσυκλέτα του, την ΤΜ 530F SMX.

Ο Graham Jarvis είναι το τελευταίο διάστημα σε μεγάλη φόρμα και χτυπάει στα ίσια τον τίτλο του πιο extreme enduro αναβάτη του κόσμου. Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα γι'αυτόν συνεχίστε το διάβασμα...

FelixΜε προσωνύμια όπως ο “Αφοβος Felix” ή ο B.A.S.E. 502” ο γεννημένος στις 20 Απριλίου του 1969 στο Salburg της Αυστρίας Felix έγινε παγκόσμιος ήρωας μετά το άλμα του από την στρατόσφαιρα. Στις 14 Οκτωβρίου 2012 έκανε skydiving σπάζοντας την ταχύτητα του ήχου φτάνοντας με ταχύτητα 1.342 χλμ/ώρα την Γη από ένα ύψος 39 χλμ!

Dimitris StefanidisΗ μεταφορά των μοτοσυκλετών είναι πολύ σημαντική υπόθεση για μεγάλη μερίδα μοτοσυκλετιστών. Είτε έχεις enduro και θέλεις να πας με την παρέα σ’εκείνο το φιλικό στην Δράμα που άκουσες ότι έχει super διαδρομή (και σπέσιαλ κοψίδια στο τέλος) είτε θέλεις να είσαι ξεκούραστος για να σπάσεις επιτέλους το 1’35” στις Σέρρες (χωρίς να αναγκαστείς να οδηγήσεις με τις φόρμες πίσω στην πόλη σου) ένα trailer αργά ή γρήγορα θα είναι αυτό που θα χρειαστείς.

Tuesday the 19th. MOTO X-treme ότι σχετικό για moto-scooter-παπι-atv εδώ θα το βρεις.